Watertoren

Watertoren Rotterdam

De watertoren Rotterdam is de oudste watertoren van Nederland. De 48 meter hoge watertoren in de wijk de Esch in Rotterdam is gebouwd tussen 1871 en 1873 naar het ontwerp van stadsarchitect C.B. van der Tak. Bovenin de watertoren was een waterreservoir van 1 miljoen liter, het grootste in Nederland.

Drinkwaterleiding DWL

Het Rotterdamse Drinkwaterleiding (DWL) is opgericht in 1874. De plannen voor de huisvesting van het waterleidingbedrijf aan de Oude Plantage in het verlengde van de Honingerdijk, ver buiten de toenmalige stadsgrenzen werden al in 1869 goedgekeurd.

Het drinkwatercomplex bestond uit de 48 meter hoge watertoren met een waterreservoir van 1000 m3 (een miljoen liter water), een ketelhuis, een pompgebouw, een directeurswoning, een laboratorium en twee grote bezinkbassins waar het rivierwater werd gezuiverd en vier waterbassins / filterbakken van elk 1000 m3.

Architectuur watertoren Rotterdam

De watertoren is met zijn 48 meter hoogte en zijn opvallende vormgeving van oudsher het herkenningspunt van de DWL. De bakstenen watertoren is een fantastische mengvorm van neo-Romaanse, neo-Renaissance en Moorse bouwstijlen. Op de drie verdiepingen boven de begane grond, met per verdieping twee gekoppelde rondboog vensters, bevonden zich oorspronkelijk de dienstwoningen voor de machinisten. De toren wordt afgedekt door een kegelvormig zinken dak dat vroeger met lei bedekt was. Rondom zijn dakkapellen aangebracht. De opmerkelijke vormgegeven koepellantaren, waar zich een extra drukreservoir in bevond, is vormgegeven in Moorse stijl.

Huidig gebruik Watertoren en DWL-terrein

In 1977 vertrok de waterleiding naar een nieuw complex bij de Van Brienenoordbrug. Door het initiatief van een groep studenten rond het tijdschrift Utopia werd het DWL-terrein een van de eerste voorbeelden van hergebruik van een industrieel complex. Op de bassins verrees woning- bouw, het pompgebouw werd een winkelcentrum.

In de Watertoren kwamen zeven woningen, één op de begane grond, twee op de eerste verdieping, twee op 2e en twee op de 3e verdieping. In het voormalige waterreservoir is een kantoorruimte gecreëerd met een aparte opgang.
Verder zijn in en naast de Watertoren een cafe en een restaurant gevestigd. De watertoren en bijgebouwen zijn in 1981 benoemd als Rijksmonument. Rijksmonumenten De Esch.

Projectgegevens

Naam: Watertoren
Status: Rijksmonument
Adres: Watertorenweg 180
Deelgemeente: Kralingen-Crooswijk
Categorie: Industrie
Architect: C.B. van der Tak
Opdrachtgever: Drinkwaterleiding (DWL)
Start bouw: 1871
Realisatie: 1873

In de Watertoren wonen de volgende leden: Richard Toonen, Walter Vincent, Jelle Feringa, Ilse Leenders, Hans Werlemann, Victor Mani, James Rubery en Marieke van der Meer  (waarvan sommigen met partners en kinderen).

Het Restaurant wordt gerund door Richard Toonen.